tomruta svartberget  
 

Om Tallmora Kennel

 
 

Tallmora kennel ligger på en vackert belägen höjd ute på Västerbottens landsbygd. Två familjer bor idag på stället som heter Svartberget. Lisa med man och två hemmavarande barn i villan som byggts i anslutning till hennes föräldrars jordbruksfastighet. Föräldrarna bor i den stora västerbottensgården, de föder upp tjurkalvar och håller också landskapet öppet.
I Svartberget har det alltid funnits hundar av olika raser, mest jakthundar förstås som Stövare, Gordonsetters och Spetsar men även Chow Chows.

skidtur med hundarna Svartberget omfamnas av stora och riktigt gamla skogar och en halvtimmes vandring norröver tar dig till hjortronmyrar och små sjöar. Under den snöklädda delen av året är snöskotern ett trevligt sätt att ta sig fram och naturligtvis kan man ta sina skidorna och åka på en tyst tur efter skoterspår eller dit man själv vill, med eller utan hund. Den fantastiska naturupplevelsen bara finns där som en bonus under hela året!

 
  linje  
 

Intresset för fågeljakt har vuxit fram via min fars jaktintresse och jag började med Gordonsetters i början av 80-talet, två kullar föddes upp. 1989 flyttade det in en Finsk spets vid namn Zita i familjen, hon blev 16 år gammal. En Kleiner Münsterländer, Rosso, blev familjemedlem i oktober 2001 och två år senare Hamiltonstövaren Rocky.

Några år senare vändes blickarna mot en ny ras av stående fågelhund med ”trångt” sök, nämligen Drentsche Patrijshond. Efter en hel del sökande via Internet, efter lämplig valp, importerade jag den första tiken från Holland, NUCH Blystra fan´t Suydevelt. Hon hämtades den 30/12 2006, 8 veckor gammal, för att få sitt nya hem i den västerbottniska idyllen. Ett år senare hämtades den andra tikvalpen, Gaia fan´t Suydevelt, och kennelnamnet blev Tallmora.

lisa
Lisa Manfredsson
 

Gaia i sommargräset

Naturligtvis verkar jag för att avelshundarna ska vara friska och sunda, fungera bra mentalt och hålla exteriören enligt rasstandard.

Jaktträning är en naturlig sysselsättning under året och hundarna bor inne med familjen. Utställningar är inget som prioriteras men är naturligtvis ett mycket trevligt inslag när tid och tillfälle är det rätta. Dessutom är det bra att veta att hundarna håller måttet för rastypen.

Visst är det roligt med hund- och jaktträning men ännu trevligare om hundägare kan hjälpas åt och delge varandra tips och idéer. Ni som är intresserade får gärna höra av er och komma hit med er hund för t ex stadgeövningar. På gården finns även uppfödning av duvor vilket är en viktig del i min hundträning. Jordbruket runtomkring ger möjlighet till fältträning på åkermark och det är inte heller långt till våtmarker och vatten för simträning och vattenapportering.

Tallmora kennel ligger i Vindelns kommun, cirka sex mil nordväst om Umeå.